BG | EN2013-2014, ЛК Варна е "Клуб на годината" в Дистрикт 130 България

Лайънс Клуб Варна е основан през 1999 година, когато Лайънс движението в България беше в началото си. Заедно с другите приятелски клубове ние работим усилено в публичното пространство за разясняване ролята на безкористната благотворителност. В следствие своята дейност и реални резултати, Лайънс Клуб Варна придоби своето признание и уважение в обществото.


Клуб номер: 061941

  listen Lions March

novina
 
19.01.2011

След дарение на ЛК Варна вече няма недоносени бебета с ретинопатия във Варна и региона

След поставянето на закупения от ЛК Варна апарат за осъществяване на криотерапия в АГ болница Варна, за 2009 и 2010 година НЯМА нито едно от проследените в АГ Варна новородени недоносени бебета с ретинопатия!


Публикуваме благодарственото писмо от АГ болница - Варна

Преди повече от 20 години Неонатологично отделение/НО/ в СБАГАЛ „ Проф.д-р Д. Стаматов Варна” ЕООД /АГ болница/, започна осъществяване на скрининг за РЕТИНОПАТИЯ на недоносеното.Той е организиран и осъщствяван от неонатолозите на СБАГАЛ и офталмолозите на СБОБАЛ-Варна.

Ретината на недоносеното дете след раждането продължава още да се развива.Този процес може да протече нормално или да се наблюдава неправилно развитие на кръвоносните съдове, което може да доведе до нейното отлепване и фатален изход за зрението. Това състояние се нарича ретинопатия на недоносеното.

Прилагането на всички съвременни методи за лечение и отглеждане на високорискови недоносени деца е възможно благодарение на наличната високоспециализирана техника и консумативи: кувьози, респиратори, монитори, лампи за инт. фототерапия, инфузионнни и аспирационни помпи, консумативи за еднократна употреба и др.Осигуряването на отделението по Неонатология в СБАГАЛ-Варна с тази високоспециализирана техника става с помощта на собствени средства на болницата и дарения от частни лица-родители на наши малки пациенти, фирми и организиции.

През март 2009 г Неонатологично отделение на СБАГАЛ получи дарение от Lions club-Варна, апарат за осъществяване на криотерапия – оперативно лечение на очите на високорисковите деца с ретинопатия на недоносеното.През 2009г апаратът е използван за криотерапия на 26, а през 2010 г- на 24 недоносени деца.

Екипът от офталмолози и неонатолози е много горд и щастлив, че благодарение на общата ни работа и наличието на Cryo Star-апарата дарение от Lions club-Варна, на място в операционната зала на Неонатологично отделение в СБАГАЛ-Варна, е спасено зрението на всички лекувани с него недоносени деца. През тези две години няма рисково недоносено дете със загубено зрение! За двата екипа това е огромен успех, който ни вдъхновява в по-нататъшната ни ежедневна работа.

От все сърце благодарим на Lions club -Варна за високохуманния жест и се надяваме да продължим сътрудничеството си в името на децата, които са бъдещето на България!

д-р В.Черноокова
Началник Неонатологично отделение в СБАГАЛ-Варна

Галерия

 
       
 

Ако искате да помогнете на всички деца с проблеми със зрението, може свържете се с нас! lions@lionsvarna.org


 


Powered by - IP Publishing Platform by FIL Ltd.