BG | EN2013-2014, ЛК Варна е "Клуб на годината" в Дистрикт 130 България

Лайънс Клуб Варна е основан през 1999 година, когато Лайънс движението в България беше в началото си. Заедно с другите приятелски клубове ние работим усилено в публичното пространство за разясняване ролята на безкористната благотворителност. В следствие своята дейност и реални резултати, Лайънс Клуб Варна придоби своето признание и уважение в обществото.


Клуб номер: 061941

  listen Lions March

novina
 
24.04.2011

Лайънс клуб Варна отново дари апаратура за недоносените в АГ болница

За втори път след благотворителна акция Лайънс клуб – Варна, дари апаратура за недоносените бебета в Специализираната АГ болница – СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” – Варна.


Дарението се извърши в присъствието на управителя на здравното заведение д-р Радослав Минков, президента на клуба Стефан Георгиев, членовете на УС Георги Филипов и Георги Костадинов и завеждащата неонатологичното отделение д-р Виолета Черноокова.

Дарението е на стойност около 4000 лева, събрани след благотворителна акция на клуба и представлява два монитора – пулсоксиметри, които вече са монтирани и работят в болницата. Както обясни д-р Черноокова те са особено нужни в интензивното отделение, защото с тях се проследяват жизнените функции на маломерните бебета. В момента там се грижат за 14 рискови недоносени, от които 11 са с тегло под 1000 гр., а в отделението лежат 40 деца. Рисковите недоносени първо се поставят в инкубатор, където се поддържа оптимална топлина и влажност. При нужда при нарушена дихателна функция се включват към апарат подпомагащ дишането и не на последно място се включват към монитор. С него се следят дишането, сърдечната дейност, мери се кръвното, проверява се наситеността на кислорода и др.

Предното дарение беше през 2009 г. на стойност около 36 000 лева и представлява апарат за криотерапия за преодоляване на ретинопатията на недоносеното. Годишно с този апарат се лекуват около 30 деца. В момента има едно бебе от Търговище с ретинопатия и прилаганото лечение дава основание, че ще се върне зрението и на двете му очи, каза д-р Черноокова.

 

 
       
 

Ако искате да помогнете на всички деца с проблеми със зрението, може свържете се с нас! lions@lionsvarna.org


 


Powered by - IP Publishing Platform by FIL Ltd.