BG | EN2013-2014, ЛК Варна е "Клуб на годината" в Дистрикт 130 България

Лайънс Клуб Варна е основан през 1999 година, когато Лайънс движението в България беше в началото си. Заедно с другите приятелски клубове ние работим усилено в публичното пространство за разясняване ролята на безкористната благотворителност. В следствие своята дейност и реални резултати, Лайънс Клуб Варна придоби своето признание и уважение в обществото.


Клуб номер: 061941

  listen Lions March

novina
 
29.11.2012

Международни конкурси "Плакат за мир" и "Есе за мир"
На 24 ноември в Комплекс Варна Тауърс се проведе церемонията по награждаването на финалистите от националния кръг на Международните конкурси "Плакат за мир" и "Есе за мир", организирани ежегодно от Международната Асоциация на Лайънс Клубовете. Темата, определена от МАЛК за мото на тазгодишното издание, е "Представи си мир". За втора поредна година Лайънс Клуб Варна бе удостоен с честта да бъде домакин и организатор на националния кръг на конкурсите.

Измежду над 150 плаката, изпратени от всички краища на страната - от Силистра до Самоков и от Лом до Свиленград и Момчилград, и дори от българското училище във Валенсия, Испания, компетентното жури под председателството на члена на съюза на българските художници Георги Лечев и състав художниците Боян Янев, Красимир Бербенков, Георги Янев, галериста Валери Пощаков,Дистрикт управителя на Дистрикт 130 – България Екатерина Игнатова, от Лайънс клуб – Варна Стефан Георгиев, Нина Кожухарова и Георги Филипов раздаде следните награди:

- Голямата награда - Полин Чакълова, гр.Летница, 11 год.

- I-во място - Венеса Велкова, гр. Ловеч, 11 год.

- II-во място - Полина Христова, гр. Варна, 11 год.

- II-во място - Габриела Андреева, гр. Силистра, 12 год.

- утешителна награда - Бисера Вълканова, гр. Летница, 12 год.

- утешителна награда - Георги Кючуков, гр. Летница, 12 год.

Беше отпечатан пълноцветен календар на Дистрикт 130 - България с наградените рисунки. Рисунките можете да видите тук

Конкурсът "Есе за мир" от своя страна дава възможност на деца с нарушено зрение също да нарисуват - с думи - своята представа за мир. Голямата награда тази година бе връчена на Андрияна Радева от с. Дюлино, обл. Варна, ученичка от СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов в гр. Варна. Есето можете да прочетете тук.

Наградите на победителите бяха връчени от Дистрикт Управителя на Дистрикт 130 - България Екатерина Игнатова. На 1-ви декември тя има приятното задължение да изпрати плаката и есето, отличени с Голямата награда в националния конкурс, в централата на Международната Асоциация на Лайънс Клубовете в САЩ за участие в международния финал. Победителите в последния етап на конкурса традиционно биват награждавани на специална церемония в Деня на Лайънс в ООН - ден, който световната организация ежегодно посвещава на Международната Асоциация на Лайънс Клубовете в знак на уважение за нейния принос към човечеството. 

Представи си мир

За мен мирът е нещо, без което светът ще бъде един голям хаос, от който ще се възползват много жестоки хора. Навярно ще има трета световна война, а може би не само една. Светът ще бъде пълен със страдание и болка. Населението на Земята ще намалее, постепенно ще се самоунищожи и това ще доведе до края на човечеството.

Но какъв е смисълът да има войни? Какво печелят тези, които ги водят? Може ли унищожението на хора, природа и всичко, което един народ е създал, да е от полза за друг? Как може един народ да е щастлив от причиняването на страдание на други хора? Всичко това не звучи нормално, но въпреки това се случва.

Защо трябва да се стига дотам, когато можем да живеем мирно и спокойно, хората могат да се обичат и да се уважават взаимно? Всеки от нас е една малка част от Вселената и има своето място в нея. Всеки човек може да помогне за промяната й към по-добро. Ако можем да променим нещо, дори малко, колкото капчица вода, то все ще е от полза. Всеки човек на този свят се нуждае от любов и приятелство, от мир и спокойствие.

Дори и да има противоречия между хората, това не означава, че те трябва да се разрешават чрез насилие и войни. Всеки спор може да бъде решен и по мирен начин, така че и двете страни да бъдат доволни. Достатъчно е само да имат желание за това и да направят нужните компромиси.

Само в мирно време хората могат да се развиват и да работят заедно за един по-добър свят. Войната е унищожение. Мирът е най-великия дар и щастие за човечеството.

Андрияна Славова Радева
родена на 13.04.1999 г.
СОУ за ДНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов” – гр. Варна

 
       
 

Ако искате да помогнете на всички деца с проблеми със зрението, може свържете се с нас! lions@lionsvarna.org


 


Powered by - IP Publishing Platform by FIL Ltd.