BG | EN2013-2014, ЛК Варна е "Клуб на годината" в Дистрикт 130 България

Лайънс Клуб Варна е основан през 1999 година, когато Лайънс движението в България беше в началото си. Заедно с другите приятелски клубове ние работим усилено в публичното пространство за разясняване ролята на безкористната благотворителност. В следствие своята дейност и реални резултати, Лайънс Клуб Варна придоби своето признание и уважение в обществото.


Клуб номер: 061941

  listen Lions March

novina
 
10.10.2013

15 октомври – Международен ден на белия бастун
В чест на 15 октомври – Международния ден на белия бастун, – Лайънс Клуб Варна и Лайънс Клуб Варна Академика организират плувен празник за хора с нарушено зрение. Той ще се проведе на 15 октомври от 12:30ч. в плувен басейн „Делфини“ и в него ще вземат участие хора с нарушено зрение от всички възрасти. Главен съорганизатор на събитието е Община Младост в лицето на кмета на района г-н Христо Христов, който вложи много лично време и емоция в помощ на организирането на празника. Значимо съдействие оказаха ОП „Спортни имоти“ в лицето на началника му Николай Гочев, Фондация „Съпричастие“, представлявана от Славчо Аврамов, директорът и помощник директорът на СОУДНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“ г-жа Жулиета Петкова и г-жа Снежана Пенева и управителят на фирма „Минибус“ ООД Христо Христофоров.

История на белия бастун
През 1921г. Джеймс Бигс, фотограф от Бристъл, ослепява вследствие на инцидент. Обилното за тогавашните времена улично движение го притеснявало, затова той боядисал бастуна си бял с идеята да бъде по-ясно различим на фона на паважа.

През 1930 г. Джордж Бонъм, Президент на Лайънс Клуб Претория, щата Илинойс, за пръв път предлага хората с нарушено зрение в САЩ да ползват бели бастуни, за да бъде улеснена тяхната мобилност и самостоятелност. Идеята е подхваната масово от Лайънс Клубовете в страната, които произвеждат и даряват хиляди бели бастуни на незрящите си сънародници, и се оказва дотолкова ефективна, че само след няколко години белият бастун се превръща в универсално средство за придвижване и разпознаване на незрящите хора. Белият бастун не само сигнализира на околните за частично увредено или липсата на зрение у неговия ползвател, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите в пространството. Към днешна дата с оглед на конкретните нужди на слепите хора са разработени пет вида бели бастуни.

През 1970г. Президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. В България този ден се отбелязва от 1980г.
И тази година Лъвовете на Варна ще отбележат 15 октомври с дарение на бели бастуни на абитуриентите от СОУДНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“ и на Фондация „Съпричастие“. А плувният празник е в прослава на мобилността и свободата, която слепият човек получава чрез универсалния символ на белия бастун – символ, който дължим на добротворството на Лайънс Клубовете. Организаторите от Лайънс Клуб Варна и Лайънс Клуб Варна Академика уверяват, че тазгодишната инициатива ще се превърне в традиция.

За Лайънс Клубовете

Лайънс Интернешънъл е най-голямата добротворческа организация в света с близо 1,5 милиона члена, обединени от девиза „Ние служим!“. В България тя е представена от над 40 клуба, наброяващи около 1000 члена. Повече за дейността на Лайънс клубовете в България и по света можете да научите на www.lions.bg и www.lionsclubs.org.

 
       
 

Ако искате да помогнете на всички деца с проблеми със зрението, може свържете се с нас! lions@lionsvarna.org


 


Powered by - IP Publishing Platform by FIL Ltd.